INCHIRIERE HALE LUGOJ
DPH PARQUET - ANGAJARI

Pedepse mai aspre pentru cei care nu au grija de animale. Vezi toate modificarile legii

19 Mai 2022
Lugoj Info.ro -Pedepse mai aspre pentru cei care nu au grija de animale

Joi, 19 mai 2022, au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protectia animalelor, care stabilesc sanctiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenta asupra acestora.

La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al Romaniei, a fost publicata Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea si completarea Legii nr. 205/2004, privind protectia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor si ale amenzilor contraventionale prevazute în forma de baza a actului normativ.

Prevederile Legii 205/2004 urmaresc asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor cu sau fara stapan, consfintind o serie de drepturi si obligatii în sarcina detinatorilor de animale. Acestora din urma le-au fost instituite responsabilitati privind întretinerea si supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzand orice act de cruzime si violenta.

Odata cu operationalizarea structurilor de protectia animalelor, numarul de situatii sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv fata de acestea, s-a mentinut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care sa se limiteze abuzurile împotriva animalelor.

Astfel, conform noilor prevederi, se dubleaza si chiar tripleaza cuantumul amenzilor contraventionale si limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Potrivit noului text de lege:

Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor.

Se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viata, în vederea comercializarii, exceptand îndepartarea puilor de mama înainte de perioada minima specifica speciei pentru întarcare.

Se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, daca le creeaza suferinta.

De asemenea, se pedepdeste cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amenda folosirea animalelor salbatice apartinand subîncrengaturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblanzire, nascute în captivitate sau capturate din natura, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane si trupe de artisti ambulanti, precum si în orice alte tipuri de spectacole similare.

Se pedepseste cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amenda folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situatii decat pentru imobilizarea acestora.

Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amenda practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive si ranirea cu intentie a animalelor.

Totodata, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intentie, fara drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale si zoofilia.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementata în dreptul national, reprezinta infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Majorarea limitelor speciale este necesara, întrucat acesta creeaza premisele responsabilizarii cetatenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioara a pericolului social.

De asemenea, în cazul condamnarii pentru una dintre infractiunile prevazute de textul de lege, instanta poate dispune, ca pedeapsa complementara, interdictia de a detine animale, pentru o perioada de la un an la 5 ani.

Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o fapta de natura penala.

Daca în vechea forma a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contraventionale erau cuprinse între 1.000 de lei si 3.000 de lei, de acum înainte, politistii pot aplica amenzi contraventionale cuprinse între 3.000 de lei si 12.000 de lei, în cazul constatarii urmatoarelor fapte:

- nerespectarea obligatiei detinatorilor de animale de a asigura acestora un adapost corespunzator, hrana si apa suficiente, posibilitatea de miscare suficienta, îngrijire, atentie si asistenta medicala;

-folosirea de animale pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme si în scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri;

-abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de îngrijirea omului;

-administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor, în timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului;

-folosirea de mijloace de dresaj, care sa provoace traume psihice sau fizice, precum si metode care prejudiciaza sanatatea ori bunastarea animalului.

Politia Romana recomanda detinatorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunastarea si protectia animalelor, pentru a nu fi sub incidenta noilor prevederi legale, care intra în vigoare astazi, 19 mai 2022.