INCHIRIERE HALE LUGOJ

Guvernul a flexibilizat si simplificat exercitarea profesiei de bona

28 Aprilie 2022
Lugoj Info.ro -Guvernul a flexibilizat si simplificat exercitarea profesiei de bona foto: Guvern

Guvernul a aprobat modificarea și completarea Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona.

Ministriiau luat decizia în vederea accesului mai facil al familiilor la servicii de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timp de zi, inclusiv la accesarea ajutorului financiar acordat familiilor pentru plata serviciilor oferite de bona, în conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2020.

Masura adoptata este prevazuta în Programul de Guvernare 2021-2024.

Documentul reglementeaza ca serviciile acordate de bona sa nu mai fie supuse controlului inspectiei sociale, totodata nemaifiind aplicabile prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii serviciilor sociale.

Prin actul normativ adoptat se prevede ca exercitarea profesiei de bona sa se poata realiza și printr-un contract individual de munca încheiat de bona cu parintele sau reprezentantul legal al copilului, pe langa modalitatile existente pana la aceasta data (contract de munca încheiat de bona cu o persoana juridica sau desfașurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata).

O alta modificare stabilește obligatia angajatorului care a încadrat o bona cu contract individual de munca de a-i întocmi un dosar personal pe care sa îl prezinte la solicitarea inspectorilor de munca, fiind prevazute și sanctiunile pentru neîntocmirea acestui dosar.  

De asemenea, documentul ofera posibilitatea ca persoanele care au calificare de baby-sitter sa poata desfașura, în aceleași conditii, profesia de bona. Masura urmarește creșterea accesului familiilor la servicii de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei.

Totodata, potrivit actului normativ, contractele de prestari de servicii încheiate pentru prestarea activitatii de bona și baby-sitter care, în prezent, sunt în desfaşurare, se deruleaza în baza prevederilor în baza carora au fost încheiate.

Informatii suplimentare:

Prin Ordinul MMJS/INS nr.1786/5384/2017, în Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), grupa 5311 - personal îngrjire copii, a fost inclusa și ocupatia de bona.