Lugojul si Fagetul primesc bani in cadrul Programului National pentru Reducerea Abandonului Scolar

31 Martie 2022
Lugoj Info.ro -Lugojul si Fagetul primesc bani in cadrul Programului National pentru Reducerea Abandonului Scolar foto: Scoala Gimnaziala "Anisoara Odeanu"

983.478 de lei primeste Scoala Gimnaziala “Anisoara Odeanu” din Lugoj, iar 756.740 de lei merg la Liceul Teoretic “Traian Vuia” din Faget.

service-lugoj

1.391 de unitati de învatamant din intreaga tara vor beneficia de finantare în cadrul celui mai mare program de sprijinire a participarii la educatie din istoria recenta a Romaniei: Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar, a anuntat Ministerul Educatiei. In aceste zile s-a finalizat selectia proiectelor ce urmeaza a fi finantate în prima etapa a Programului National pentru Reducerea Abandonului Scolar (PNRAS). “Au fost depuse 1.474 de cereri de finantare, dintre care 1.431 au fost declarate eligibile. În urma evaluarii de catre experti externi a calitatii planurilor de actiune propuse de unitatile de învatamant, 1.391 de proiecte au obtinut cel putin 6 puncte din 10, deci îndeplinesc conditiile pentru finantare conform metodologiei. Pentru a veni cat mai rapid si mai eficient în sprijinul solicitarilor comunitatii scolare, desi initial era prevazuta finantarea a 750 de unitati de învatamant în aceasta prima faza, Ministerul Educatiei a decis sa selecteze si sa finanteze toate proiectele care îndeplinesc conditiile de finantare conform metodologiei.”, au mai precizat reprezentatii ministerului. Astfel, toate cele 1.391 de unitati de învatamant (fisier pdf) care au obtinut minimum 6/10 puncte vor fi invitate sa încheie contracte de finantare în perioada urmatoare si vor avea la dispozitie trei ani pentru a atinge obiectivele propuse. 

Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar (PNRAS) este cuprins în cadrul Proiectului National de Reforma „Romania Educata” si a fost aprobat de Comisia Europeana pentru finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta  cu o valoare de 543 milioane euro. Valoarea totala a granturilor finantate este de peste 191 milioane euro + TVA; valoarea medie/grant este de 138.000 euro + TVA. PNRAS reprezinta raspunsul Ministerului Educatiei la problematica parasirii timpurii a scolii si a abandonului scolar, se adreseaza elevilor aflati în risc de abandon, în special elevi apartinand grupurilor vulnerabile, elevi apartinand minoritatii rome, elevi din mediul rural si urban mic, elevi cu dizabilitati sau cerinte educationale speciale (CES), elevi din comunitati dezavantajate economic, copii în risc de excluziune sociala pe fondul saraciei, lipsa locuintei, familie monoparentala, familii dezorganizate, elevi expusi altor riscuri sociale. Programul este unul de sustinere a reformei sistemului educational, iar obiectivele sale sunt pliate pe realitatea si nevoile educationale ale fiecarui elev în parte si ale tuturor elevilor dintr-o scoala, iar în implementarea lui se vor regasi si componente sociale. Conform practicilor internationale, PNRAS utilizeaza trei parghii pentru a fi sustenabil:

- autonomia scolii în utilizarea resurselor - granturile vor fi implementate direct de catre unitatile de învatamant, în colaborare cu comunitatea locala;

- raspundere pentru rezultate – sunt stabilite tintele ce trebuie atinse la nivel de scoala: o rata mai mare de înscriere, o rata mai mica de absenteism, o rata mai mare de participare la examenele nationale, un procent mai mare de elevi care reusesc sa promoveze examenul de final de ciclu cu cel putin nota 6;

- evaluare - monitorizarea elevilor detectati în risc de abandon pentru a fi sprijiniti prin planuri individuale de învatare.