“Apari în acest video”. Zeci de lugojeni au primit un astfel de link in mesagerie

17 Ianuarie 2022
Lugoj Info.ro - Zeci de lugojeni au primit un astfel de link in mesagerie

Directoratul National de Securitate Cibernetica – DNSC atrage atentia asupra faptului ca in ultimele saptamani pe Facebook au aparut din nou mesaje-capcana.

La fel ca in vara anului trecut, aceste mesaje sunt de tipul ‘seamana cu tine’, ‘apari în acest video’, mesaje care contin de regula un link malitios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poza în care apare persoana careia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atat în romana, cat si în engleza.

Odata accesat, acel link NU duce catre clipul promis. Atacatorii nu ofera detalii suplimentare si profita de curiozitatea umana, pentru a determina utilizatorul sa dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmeaza sa îl accesati. 

În unele variante, link-ul respectiv redirectioneaza catre un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potentialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malitios.

De exemplu, daca sunteti redirectionat catre un site de autentificare fraudulos si introduceti detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încarcate pe un server la distanta online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca sa obtina acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

În plus, de cele mai multe ori accesarea link-ului redirectioneaza victima atacului prin multiple site-uri web compromise sau chiar concepute pentru a raspandi diferite tipuri de capcane cibernetice, inclusiv spyware, adware sau chiar ransomware.

Totodata, mesajul va fi transmis catre contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveti în lista contului vor fi în pericol sa cada în aceeasi capcana. De aceea este important, pe langa evitarea accesarii link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, sa aveti o solutie de securitate instalata pe dispozitive, cu care sa scanati astfel de resurse despre care nu sunteti siguri.

Recomandari

Asadar, în situatia în care primiti pe Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul ‘seamana cu tine’, este puternic indicat sa NU accesati link-ul furnizat. Totusi, în cazul accesarii link-ului, va recomandam sa:

* Schimbati imediat parola contului de Facebook si sa activati autentificarea în 2 pasi (2FA)

* Va asigurati ca nu au fost acordate permisiuni unor aplicatii terte din Facebook. Pentru asta, este necesar sa va logati în contul de Facebook si sa navigati la categoria Settings & Privacy (Setari si Confidentialitate) si apoi Settings (Setari). Ulterior, mergeti catre categoria Permissions (Permisiuni) si apasati pe Apps and Websites (Aplicatii si Site-uri), pentru a verifica la ce aplicatii ati oferit acces. Eliminati acele aplicatii pe care le considerati suspecte. Apasati pe aplicatia respectiva, apoi pe butonul de Remove (Elimina) pentru a va proteja contul de accesul neautorizat la aplicatii terte suspecte.

* Pe langa aceste masuri, sunt recomandate:

 - efectuarea unei scanari a dispozitivului cu ajutorul unei solutii anti-virus;

- verificarea aplicatiilor instalate pe dispozitiv, pentru a va asigura ca nu au fost adaugate unele noi, necunoscute

- verificarea setarilor de confidentialitate, pentru a va asigura ca nu exista modificari, acordand atentie sporita aplicatiei Facebook.