GYM PELE

Au mai ramas 21 de persoane. Sute de lugojeni au “fentat” legea prin care refuzul unui loc de munca duce la pierderea venitului minim garantat

24 Octombrie 2018
Lugoj Info.ro -Sute de lugojeni au “fentat” legea prin care refuzul unui loc de munca duce la pierderea venitului minim garantat

Persoanele apte de munca beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social daca refuza un loc de munca sau participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala.

service-lugoj

Începand cu data de 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage încetarea dreptului la ajutorul social. În aceasta situatie, familia sau persoana singura poate solicita un nou drept dupa o perioada de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social. La Lugoj erau miercuri in evidente nu mai putin de 21 de persoane asistate social cu drept de munca si asta dupa o migratie in masa catre indemnizatia cu handicap, indivizii afland ca sunt in pericol sa fie pusi la munca. In acest moment din bugetul lugojenilor sunt platite aproximativ 2000 de indemnizatii pentru persoane cu handicap. Cei mai multi dintre cei aflati pe liste au probleme inchipuite de sanatate, unii avand adeverinte medicale din care reiese ca nu vad, insa conduc masini fara nicio problema, iar pe langa faptul ca primesc lunar indemnizatia, beneficiaza si de o serie de scutiri de plata.

Legea nr. 416/2001 prevede ca persoanele apte de munca ce nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati, se iau în considerare la stabilirea numarului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai daca fac dovada faptului ca sunt în evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru încadrare în munca, si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de aceste agentii.

Prin persoana apta de munca, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se întelege persoana care îndeplineste urmatoarele conditii: are varsta cuprinsa între 16 ani si varsta standard de pensionare; nu urmeaza o forma de învatamant cursuri de zi prevazuta de lege; are starea de sanatate si capacitatea fizica si psihica corespunzatoare, care o fac apta pentru prestarea unei munci.