GYM PELE

Agentia Europeana pentru Medicamente recomanda vaccinarea copiilor cu varste între 5 si 11 ani. De cand vor fi facute imunizarile

25 Noiembrie 2021
Lugoj Info.ro -Agentia Europeana pentru Medicamente recomanda vaccinarea copiilor cu varste între 5 si 11 ani foto: ECPC

Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunta ca Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) recomanda administrarea vaccinului Pfizer împotriva COVID-19 pentru copiii cu varste între 5 si 11 ani.

service-lugoj

Masura vine pe fondul întalnirii extraordinare din Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al EMA de joi, 25 noiembrie, în urma careia a fost extinsa indicatia de administrare a vaccinului Comirnaty la copiii cu varste între 5 si 11 ani. Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutica Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populatia de peste 12 ani.

In urma finalizarii evaluarii datelor stiintifice, a fost emisa recomandarea potrivit careia raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbiditati si care prezinta un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infectiei cu SARS-CoV-2. Reglementarile mentionate se bazeaza pe studiile de siguranta si recomandarile care arata ca raspunsul imun ramane maximal pentru beneficiari în cazul administrarii vaccinului Pfizer împotriva COVID-19.

„În cazul vaccinarii cu Comirnaty, beneficiile depasesc riscurile, mai ales la copiii cu comorbiditati care ar putea dezvolta forme severe de boala”, se arata în analiza efectuata de CHMP.

La copiii cu varsta cuprinsa între 5 si 11 ani, doza de Comirnaty va fi mai mica decat cea utilizata la persoanele cu varsta de peste 12 ani (10 μg comparativ cu 30 μg). Potrivit CHMP, vaccinul pentru copii ar putea fi disponibil dupa data de 20 decembrie a.c. Ca si în cazul celorlalte grupe de varsta, vaccinul se administreaza sub forma de doua doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Studiul realizat la copiii cu varsta cuprinsa între 5 si 11 ani a aratat ca raspunsul imun la Comirnaty administrat la o doza mai mica (10 μg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 μg) administrata celor peste 16 ani (masurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

Date privind eficienta:

Eficacitatea Comirnaty a fost calculata la aproape 2.000 de copii cu varsta cuprinsa între 5 si 11 ani, care nu prezentau semne de infectie anterioara. Acesti copii au primit fie vaccinul, fie placebo. Din cei 1.305 de copii care au primit vaccin, trei au dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 din cei 663 de copii care au primit placebo. Aceasta înseamna ca, în acest studiu, vaccinul a avut eficienta de 90,7% în prevenirea COVID-19.

Siguranta si eficacitatea vaccinului, atat la copii, cat si la adulti, vor continua sa fie monitorizate îndeaproape, vaccinul fiind utilizat în campaniile de vaccinare din statele membre UE, prin sistemul de farmacovigilenta al UE si prin studiile în curs si suplimentare efectuate de compania producatoare si de autoritatile europene.