A început programarea în platforma pentru doza a III-a

28 Septembrie 2021
Lugoj Info.ro -A început programarea în platforma pentru doza a III-a

Platforma ROVACCINARE permite programarea celor care doresc sa se vaccineze cu doza a III-a.

Echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) a finalizat luni implementarea noilor functionalitati si optimizarile necesare. Programarile se pot realiza pentru administrarea dozei de rapel (booster) cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, în centrele de vaccinare care administreaza aceste doua tipuri de vaccin. Prima zi de vaccinare cu doza a III-a este 28 septembrie 2021.

Sunt doua conditii pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster): 1. Doua doze de vaccin administrate; 2. Sa fie trecute 180 de zile de la a doua doza.

Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu doua doze (completa sau heterologa) si pentru care au trecut 180 de zile de la schema completa se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster). Indiferent daca administrarea primelor doua doze s-a realizat cu programare în platforma sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele doua conditii se pot programa pentru doza de rapel (booster).

Pasi pentru programare în platforma pentru doza a III-a: 1. Va autentificati în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului si a parolei; 2. Selectati sectiunea „Beneficiari”: a. Pentru beneficiarii existenti în cont trebuie doar sa accesati pictograma „Programeaza pentru doza de rapel (booster)”; b. Pentru beneficiarii noi, accesati butonul „Adauga beneficiar”, completati datele necesare, iar la final accesati pictograma „Programeaza pentru doza de rapel (booster)”; 3. Alegeti centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizati sumarul de prezentare a programarii si finalizati programarea 4. La final, accesati sectiunea „Programarile mele” pentru vizualizarea programarii, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.

Informatii suplimentare:

  • Validarea îndeplinirii conditiilor pentru administrarea dozei de rapel (booster) se realizeaza prin interogarea Registrului Electronic National de Vaccinari (RENV), unde sunt luate în evidenta toate persoanele vaccinate în Romania;
  • Indiferent de statusul primelor doua programari în platforma, se pot face programari pentru a III-a doza, daca sunt respectate cele doua conditii mai sus mentionate.
  • Se considera doua doze, atat pentru persoanele care au facut doza I si doza a II-a cu unul dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca, cat si pentru persoanele care au facut doza I cu unul dintre cele trei vaccinuri, iar doza a II-a, în functie de recomandarile medicale, cu un alt tip de vaccin dintre cele mentionate.

În acest moment, persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel (booster).

 Va reamintim ca: Doza 3 este ferm recomandata:

- persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de varsta), persoanele din centrele medico-sociale si alte categorii vulnerabile prevazute în strategia nationala de vaccinare;

- persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social si din învatamant. Accesul la vaccinare este permis si altor categorii populationale, care au cel putin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent daca au istoric de trecere prin boala.

- Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe baza de ARN mesager, indiferent de schema initiala. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

 Avand în vedere ca în Romania imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesara, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind aceasta recomandare vor fi stabilite în perioada urmatoare, pe masura ce vor fi disponibile noi date stiintifice.

 Se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directa în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei nationale de programare la vaccinare. Pentru persoanele din centrele medico-sociale si rezidentiale, imobilizate la domiciliu sau fara adapost, se va utiliza aceeasi modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispozitie de catre directiile de sanatate publica judetene/ a municipiului Bucuresti. Beneficiarii vor primi adeverinte de vaccinare unde va fi specificata schema de vaccinare, cu mentionarea celor trei doze efectuate. Reiteram cetatenilor necesitatea si importanta vaccinarii împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual si al sanatatii publice, prin reducerea cazurilor severe si a deceselor. Vaccinarea ramane solutia sigura si eficienta pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în Romania sunt autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneste experti la nivel european. CNCAV asigura populatia de transparenta completa si responsabilitate deplina în comunicarea cu celeritate a tuturor informatiilor de interes, astfel încat procesul de vaccinare sa se realizeze într-un mediu favorabil si sigur pentru toate persoanele care doresc sa se imunizeze împotriva COVID-19.