INCHIRIERE HALE LUGOJ

Vouchere de 100 de lei si loteria pentru stimularea vaccinarii, aprobate. Certificatele digitale COVID-19, utilizate si pe teritoriul Romaniei

30 August 2021
Lugoj Info.ro -Vouchere de 100 de lei si loteria pentru stimularea vaccinarii, aprobate

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a adoptat ordonanta care aproba acordarea voucherelor de 100 de lei, precum si organizarea loteriei pentru stimularea vaccinarii.

Astfel, începand cu data intrarii în vigoare a prezentei ordonante, persoanele care se vaccineaza cu schema completa vor beneficia de vouchere în valoare totala de 100 de lei, sub forma tichetelor de masa. Cheltuielile aferente tichetelor se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii, pe baza metodologiei aprobate prin ordin de ministru. Tot ca masura pentru stimularea vaccinarii, va fi organizata o loterie care consta în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schema completa. Astfel, dupa emiterea certificatului de vaccinare, persoanele respective se pot înscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, în cadrul caruia Serviciul de Telecomunicatii Speciale va dezvolta functionalitatea de înscriere. Conditiile privind înscrierea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si al directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Pentru anul 2021, prima extragere este prevazuta a avea loc în luna octombrie. Organizarea loteriei, structura premiilor, precum si procedura de acordare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, în termen de 45 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante. Fondul anual de premiere, precum si repartizarea acestuia se stabileste de catre Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, iar extragerile sunt organizate de catre Compania Nationala „Loteria Romana” S.A. Totodata, prin ordonanta adoptata astazi, se coreleaza masurile instituite de Romania cu privire la verificarea si eliberarea certificatelor digitale COVID-19 de vaccinare, testare sau trecere prin boala, în conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii Europene (UE), în special cu principiile proportionalitatii si nediscriminarii. Astfel, noile modificari prevad ca certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate si pe teritoriul Romaniei pentru atestarea vaccinarii, testarii sau trecerii prin boala a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid creste la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent. De asemenea, a fost creat cadrul legal astfel încat mastile de protectie acordate de Ministerul Sanatatii si nedistribuite de la nivelul directiilor de sanatate publica, respectiv al autoritatilor publice locale, sa poata fi repartizate inspectoratelor scolare judetene, conform solicitarilor acestora, în vederea distribuirii lor catre elevii din ciclul primar, gimnazial si liceal.