V-ati facut planuri pentru sambata seara? Muzeul din Lugoj participa la "Noaptea muzeelor"

10 Mai 2022
Lugoj Info.ro -Muzeul din Lugoj participa la "Noaptea muzeelor" foto : Lugoj Info.ro (ARHIVA)

Sub genericul marii sarbatori europene a culturii, Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj participa si la editia din acest an a ”NOPTII MUZEELOR”.

service-lugoj

“Institutia va fi deschisa sambata, 14 mai 2022, între orele 14.00 - 24.00, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Asociatia de promovare turistica a Banatului Mariam-Med si Asociatia de Regenerare si Interventie Comunitara (ASIREC) prin proiectul Artizan Lugojan. Manifestarea este dedicata suscitarii interesului tinerilor vis-a-vis de tehnicile mestesugurilor traditionale, dar si promovarii actualilor artizani lugojeni.

Astfel, va propunem urmatorul program pentru ziua de sambata, 14 mai:

În curtea muzeului, vom organiza, începand de la ora 17.00, în cadrul proiectului Artizan Lugojan, un atelier interactiv de printat pe materiale textile cu tehnici naturale(plante si flori) si cu tehnici moderne (presa electrica). Pornind de la motive populare, vizitatorii nostri vor da frau liber imaginatiei si vor putea crea fel si fel de lucruri bune de luat acasa: plase imprimate, saculeti pentru mirodenii etc..

În foaierul Muzeului de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, vor fi expuse produse realizate de artizani lugojeni.

De la orele 19.00, sunteti asteptati la vernisajul unei bine documentate expozitii temporare – “Lugojul sub semnul lui Hermes: industriasi si comercianti evrei între 1867-1948”. Veti putea descoperi fotografii de epoca, reclame si portrete ale comerciantilor evrei din Lugoj, documente si obiecte tridimensionale din colectia muzeografului Oliviu Gaidos.

În expozitiile permanente de etnografie ale muzeului lugojean veti putea admira costume populare vechi de peste un secol, obiecte ale industriei casnice banatene(razboi de tesut, furci de tors, etc.), dar si proiectul ”Casa vie”: spatiul de locuit al gospodariei traditionale banatene de la sfarsitul secolului al XIX-lea, camera de oaspeti(soba mare) si bucataria(tinda).

Expozitia permanenta de istorie va asteapta cu obiecte si documente ce atesta vechimea seculara a orasului Lugoj, muzeografii institutiei noastre fiind pregatiti sa va ofere o veritabila lectie de istorie locala”, a anuntat Daciana Vuia, managerul Muzeului de Istorie si Etnografie Lugoj.