(FOTO) FABULOS! 30 de case au fost zugravite în doar 3 zile

20 Septembrie 2020
Lugoj Info.ro - 30 de case au fost zugravite în doar 3 zile foto : Acasa in Banat

Cel mai mare eveniment caritabil de salvare a satului banatean a adunat laolalta sute de voluntari din toate colturile tarii, dornici sa ofere o noua sansa arhitecturii banatene si sa dea o mana de ajutor proprietarilor care nu mai au posibilitatea de a conserva aceste bijuterii.

service-lugoj

30 de fatade, 320 de voluntari, aproximativ 6000 de ore de munca si peste 3000 mp de fatade zugravite în numai 3 zile - este bilantul evenimentului Color the Village/Coloreaza Satul, organizat de Asociatia Acasa în Banat la Racovita, judetul Timis. „Aceste cladiri merita conservate si puse în valoare, iar prin actiunea noastra ne dorim sa dam un exemplu pozitiv, ca proprietarii de case vechi din tot Banatul sa îsi pastreze aceste fatade frumos decorate. A fost o bucurie sa îi vedem pe voluntari cum se implica, cum prind drag de aceste case, de familii, cum se bucura de rezultatul final. Toate astea ne dau puterea sa continuam si sa ne gandim deja la editia de anul viitor”, a spus Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa în Banat. În plus, în centrul satului a fost realizata o pictura murala care preia elemente din arhitectura traditionala a satului. Cea mai mare provocare a fost faptul ca la Racovita majoritatea caselor sunt de mari dimensiuni, cu doua fatade la strada, bogat decorate cu motive florale. Ultima casa inclusa în program a fost începuta sambata dupa-amiaza si terminata tarziu seara, la lumina farurilor. Color the Village/Coloreaza Satul este proiectul ambitios al Asociatiei Acasa în Banat, aflat acum la cea de-a doua editie. Anul trecut, cele 30 de case renovate în 3 zile au fost la Eftimie Murgu, în Caras Severin. Daca în 2019 a fost ales un sat cu potential turistic, în acest an localitatea Racovita a fost aleasa deoarece aici se mai pastreaza o arhitectura specifica Banatului, baroc rural, cu decoruri bogate si atent pictate. Evenimentul a fost sponsorizat de Policolor Romania, Banat IT si Intel. Multumim pentru sprijinul material si logistic DM Drogerie Markt, Tucano Cafe, Rofix, Sere de flori Traian Vuia, Laptaria cu Caimac, Tractari Auto Timisoara WAT si Primaria Racovita. Color the Village este sprijinit de Fundatia Comunitara Timisoara si Alergotura, fiind unul dintre proiectele participante la cursa caritabila „Timotion VI - alergam separat, facem bine împreuna”.

Despre Asociatia Acasa în Banat

Asociatia Acasa în Banat a fost înfiintata în 2018 si îsi propune sa pastreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, sa redea culoare satului banatean, sa redescopere adevaratele valori ale acestor locuri: oameni buni si gospodari, case frumoase si povestile lor.

Asociatia Acasa în Banat poate fi contactata pe pagina de Facebook sau la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Donatii în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Donatii în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

SWIFT/BIC: BTRLRO22

PayPal: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.