GYM PELE

Educatie prin teatru in scolile din Lugoj

16 Ianuarie 2019
Lugoj Info.ro -Educatie prin teatru in scolile din Lugoj

Din 16 ianuarie 2019 începe seria activitatilor social-educationale ale proiectului „Pinocchio merge la scoala” – reprezentatii de teatru de papusi, ateliere de tipul Teatru Forum si ateliere de formare în educatia prin teatru.

service-lugoj

In cadrul proiectului sunt cuprinse si cateva scoli din Lugoj si imprejurimi. Elevii vor învata despre importanta alegerii de a merge la scoala, urmarind povestea lui Pinocchio si schimband cursul acesteia prin deciziile lor, iar cadrele didactice vor descoperi metode alternative de educatie prin teatru. Proiectul are ca scop combaterea abandonului scolar si este organizat de Asociatia CREAS, finantat prin programul „În stare de bine”, sustinut si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Pinocchio merge la scoala este un proiect de educatie prin teatru care se adreseaza elevilor si cadrelor didactice din zone defavorizate cultural din capitala si judetele din jur si din zona de est a judetului Timis - si vizeaza combaterea abandonului scolar si reducerea analfabetismului functional. Asociatia CREAS a dramatizat romanul “Aventurile lui Pinocchio”, de Carlo Gollodi, si, în cadrul unitatilor de învatamant primar si gimnazial participante, va prezenta în fata elevilor un spectacol de teatru de papusi care va avea ca principal mesaj - importanta educatiei.

În fiecare scoala va avea loc mai întai o reprezentatie a spectacolului cu o durata de 45 de minute, în fata unui numar minim de 100 de elevi, cu varste între 6 si 12 ani, respectand povestea originala si urmarind aventurile eroului. Dupa fiecare reprezentatie, micii spectatori vor participa la ateliere de tip Teatru Forum, în care vor fi antrenati într-o discutie libera despre alternativele eroului, alegerile pe care acesta le face si urmarile lor. Actorii vor relua spectacolul din punctul în care Pinocchio abandoneaza drumul spre scoala, dar, de aceasta data, actiunea se va desfasura conform ideilor venite de la copii, pentru ca acestia sa aiba o reprezentare foarte clara a consecintelor ce apar odata cu deciziile luate - în cazul de fata, de a merge sau nu la scoala.

Echipa de creatie a spectacolului este formata din: Daniel Burcea - Regie si Scenariu, Florica Burcea si Vasile Lazar - Scenografie, Vlad Tanase - Constructie papusi, Dan Balan - Muzica, Mihai Gruia Sandu, Gabi Sarga, Dana Rotaru, Diana Nitu, Orest Paslariu-Ranghilof, Victor Bucur si Daniel Burcea - Voci Personaje, Andra Mirescu, Daniel Burcea, Victor Bucur - Manuire papusi.

În paralel, se vor organiza doua sesiuni de atelier de educatie prin teatru dedicate cadrelor didactice din scolile participante, cu scopul îmbunatatirii performantei pedagogice în actul educational prin initierea în metode educationale folosind exercitii din teatru. Atelierul de tehnici actoricesti va fi coordonat de Dana Rotaru, lector universitar la UNATC Bucuresti.

Perioada de desfasurare a activitatilor proiectului Pinocchio merge la scoala este 16 ianuarie – 25 februarie 2019, în urmatoarele locatii: Scoala “Anisoara Odeanu”, Scoala 1 – Lugoj, Liceul Tehnologic „Traian Grozavescu” Nadrag, Scoala Gimnaziala Fardea, Scoala Gimnaziala Sudrias - comuna Traian Vuia, Scoala Gimnaziala Dumbrava, Scoala nr 2 Lugoj, Scoala "Victor Vlad Delamarina".

Impactul social al proiectului este cresterea motivatiei elevilor pentru frecventarea scolii si pentru învatare, cresterea stimei de sine – le este transmis mesajul ca indiferent din ce mediu provin, este dreptul lor sa urmeze scoala, sa învete si sa devina ceea ce îsi doresc în viata - si încurajarea profesorilor sa foloseasca metode moderne, axate pe nevoile individuale ale fiecarui elev - teatrul ca metoda non-formala de educatie - pentru a transforma scoala într-un mediu mai prietenos. De asemenea, proiectul faciliteaza accesul la evenimente culturale si combate excluziunea sociala la care sunt supusi copiii din mediile defavorizate.