GYM PELE

Episcopul de Lugoj, Alexandru Mesian, alaturi de credinciosii din trei eparhii, la pelerinajul de toamna de la Scaius

10 Octombrie 2018
Lugoj Info.ro -Episcopul de Lugoj , Alexandru Mesian alaturi de credinciosii din trei eparhii la pelerinajul de toamna de la Scaius foto : bru.ro

Credinciosii greco-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj, Eparhiei de Oradea si Eparhiei de Maramures si din alte eparhii s-au reunit cu prilejul pelerinajului de toamna la sanctuarul Marian „Maica Domnului, Aparatoarea noastra” de la Scaius.

Lugoj Info Online Publicitate

Pelerinajul anual de toamna de la Scaius este organizat pentru a comemora semnul miraculos al lacrimarii icoanei Sfintei Fecioare Maria care a avut loc în urma cu 84 de ani, la 30 septembrie si respectiv 15 octombrie 1934. Aniversarea din acest an a început cu Sf. Rozar initiat de pelerinii din Oradea, apoi s-a celebrat Sfanta Liturghie, de la orele 10:00. Sfanta Liturghie s-a celebrat pe esplanada din fata bisericii. Au concelebrat 16 preoti din parohiile Eparhiei de Lugoj, Eparhia de Oradea si Eparhia de Maramures. Icoana Maicii Domnului care a lacrimat, a fost adusa din biserica si expusa afara pe platoul din fata bisericii, înaintea credinciosilor, spre venerare, anunta bru.ro. Sfanta Liturghie a fost pontificata de P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, iar cuvantul de învatatura a fost tinut de Rvs. Pr. Flavius Jurca, protopop de Sarmisegetuza. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de corul Catedralei din Lugoj, dirijat de prof. Olimpia Dragan. La finalul Sfintei Liturghii, P.S. Alexandru a oficiat Randuiala Parastasului pentru toti cei care si-au adus contributia la promovarea si realizarea Sanctuarului Marian de la Scaius. Au fost pomeniti:

-  I.P.S. Alexandru Nicolescu, Episcop de Lugoj în perioada lacrimarii Icoanei si cel care a initiat o comisie pentru interogarea celor 144 de martori ai lacrimarii;

– P.S. Ioan Balan, Episcop de Lugoj pana în anul 1948;

-  Arhiepiscop Ioan Ploscaru, care avea o devotiune speciala pentru Preacurata Fecioara Maria si care a initiat în anul 1990 reluarea pelerinajelor la Scaius;

-  Pr. Kika Stefan, Pr. Ilie Constantin, Pr. Aurel Cosma;

-  Av. Ioan Turchineac, martor al lacrimarii icoanei, care a scris cartea „Lacrimarea Icoanei Maicii Sfinte de la Scaius”, aparuta la Resita în anul 2009. Cartea prezinta o ancheta despre lacrimare, bazata pe cele 144 de marturii. Dl. Turchineac a profesat ca procuror si avocat timp de peste 40 de ani, iar pe baza acestui proces a afirmat ca icoana a lacrimat.

- Cantor Ioan Turchineac, cel care observa lacrimile Maicii Sfinte;

- Prof. Cornelia Cresneac, care a organizat din partea Reuniunii Mariane Resita, pelerinaje la Scaius, începand cu anul 1990; toti cei 144 de martori ai Sfintei Lacrimari, care au dat declaratie sub juramant.

În încheiere, Preasfintitul Alexandru a adus multumiri parintelui Iulian Hasciar, parohul de la Scaius si Consiliului Parohial pentru frumoasa pregatire a acestei sarbatori solemne. Sarbatoarea s-a încheiat cu Rugaciunea de Consfintire la Preacurata Fecioara Maria, rostita de Preasfintitul Alexandru împreuna cu preotii în fata Sfintei Icoane de la Scaius, apoi a urmat miruirea si împartirea Anaforei, precizeaza Biroul de presa eparhial al Episcopiei Greco-catolice de Lugoj.