GYM PELE

Caz rezolvat! Anchetatorii nu au descoperit nereguli, desi retelele de apa si statia de epurare sunt praf

13 Septembrie 2022
Lugoj Info.ro - Anchetatorii nu au descoperit nereguli, desi retelele de apa si statia de epurare sunt praf foto: Lugoj Info.ro (ARHIVA)

Echipa PSD si Francisc Boldea pot rasufla usurati, dupa ce anchetatorii au clasat definitiv toate acuzatiile privind lucrarile la reteaua de apa si statia de epurare de la Jabar.

service-lugoj

Desi jaful era unul evident, dosarele au fost plimbate ani de zile intre politie, parchet si judecatorie, pana cand au fost ingropate. Acum, pentru ca nimeni nu mai poate fi tras la raspundere, singurii care sufera sunt lugojenii. Primarul ales, Claudiu Buciu, a incercat in zadar sa gaseasca solutii pentru refinantarea statiei de epurare, insa refuzurile au venit pe linie, de la Bucuresti. Buciu a si retras Lugojul din ADI anul trecut, fiind aproape sigur ca unul dintre ministere va aproba finantarea unei noi statii de epurare. Problemele de la statia atrag amenzi si pun in pericol societatea de apa-canal, Meridian 22, care si-asa este intr-o situatie financiara critica. Primarul interimar, Bogdan Blidariu, a decis ca serviciul de apa-canal al Lugojului trebuie sa functioneze si propune ca Lugojul sa intre in ADI Apa-Canal Timis. Practic, asociatia formata din aproximativ o suta de localitati, va prelua serviciul de apa-canal si il va oferi spre administrare operatorului sau Aquatim, urmand ca societatea sa ia locul Meridian 22. Decizia nu a fost una usoara, in conditiile in care, in ultimele luni, s-au facut eforturi uriase pentru a creste calitatea apei. Din pacate, amenzile incasate din cauza statiei de epurare sunt atat de mari, incat Meridian 22 nu va reusi sa le achite. Blidariu a explicat exact de ce Meridian 22 nu mai poate face nimic pentru a pastra serviciul. ”Serviciul de alimentare cu apa si canalizare al municipiului Lugoj este delegat Societatii ,,Meridian 22" S.A. Lugoj - in insolventa, in insolvency, en procedure collective, societate detinuta integral de catre Consiliul Local al Municipiului Lugoj. Dupa punerea in functiune a Statiei de Epurare, aceasta nu functioneaza in parametrii solicitati, din cauza depasirii concentratiilor maxime admise ale poluantilor din apele uzate evacuate, municipiul Lugoj neavand posibilitatea de a investi, in vederea remedierii deficientelor lor. Mai mult, societatea ,,Meridian 22" S.A. este in insolventa, neavand surse de finantare pentru buna functionare a Statiei de Epurare. Avand in vedere ca prestarea serviciului de alimentare cu apa si canalizare este esential pentru siguranta populatiei municipiului Lugoj, fata de cele mentionate anterior, consideram necesar ca Municipiul Lugoj sa devina parte integranta a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Apa Canal Timiș, asociatie care gestioneaza serviciul apa-canal pentru peste 90% din localitati apartinatoare judetului Timiș, si care are capacitatea tehnica și financiara sa depaseasca situatia dificila, urmand ca serviciul de alimentare cu apa si canalizare al municipiului Lugoj sa fie delegat operatorului Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Apa Canal Timis.”, sustine Blidariu in hotararea care va fi supusa aprobarii consilierilor locali.