INCHIRIERE HALE LUGOJ
DPH PARQUET - ANGAJARI

Mergeti la vot! Presedintele Iohannis: de cei care vor castiga depinde ca scoala si spitalul din localitatea în care traim sa fie modernizate, drumurile sa fie reparate

24 Septembrie 2020
Lugoj Info.ro -Presedintele Iohannis: de cei care vor castiga depinde ca scoala si spitalul din localitatea în care traim sa fie modernizate foto: Presidency.ro

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis face apel la cetateni sa mearga duminica la vot.

Seful statului a sustinut intr-o declaratie, facuta miercuri, ca alegerile din 27 septembrie sunt foarte importante pentru viitorul comunitatii in care traim.

Vedeti mai jos intreaga declaratie facuta de Presedintele Romaniei.

“Au mai ramas doar cateva zile pana la un moment definitoriu pentru modul în care vor evolua în urmatorii patru ani localitatile în care traim si ne desfasuram activitatile. În aceasta duminica, pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredintam responsabilitatea administrarii comunitatilor noastre. Sta în puterea noastra sa alegem viitorii primari si consilieri locali, viitorii presedinti de consilii judetene si consilieri judeteni.

De ce este aceasta alegere atat de importanta? Pentru ca de cei care vor castiga depinde ca scoala si spitalul din localitatea în care traim sa fie modernizate, drumurile sa fie reparate si problemele de trafic rezolvate.

Din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an întregul proces electoral a fost perturbat si au fost necesare conditii speciale.

Alegerile locale ar fi trebuit sa aiba loc cu cateva luni în urma, dar au fost amanate pentru ca atunci ne aflam în etapele incipiente ale pandemiei, cand existau înca foarte multe necunoscute cu privire la acest virus, iar organizarea în acele circumstante ar fi putut duce la cresterea numarului de infectari.

Din pacate, pandemia este departe de a se fi încheiat, însa, spre deosebire de primavara acestui an, acum stim care sunt masurile care permit desfasurarea scrutinului în conditii de siguranta sanitara pentru toti votantii.

Exista norme sanitare stricte si bine gandite pentru ziua votului, astfel încat sa avem alegeri cu riscuri minime. Ma refer, printre altele, la dezinfectarea riguroasa a sectiilor de vot, la crearea unor circuite separate de intrare si de iesire, la asigurarea unor spatii speciale dotate pentru igiena mainilor alegatorilor înainte si dupa exercitarea votului.

Daca toata lumea va respecta cateva reguli de baza, care în esenta se rezuma la purtarea corecta a mastii de protectie, pastrarea distantei, evitarea aglomerarilor, igiena mainilor si dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectarii în sectiile de votare este redus la minimum. Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu difera semnificativ de alte activitati pe care le facem în viata de zi cu zi, cum ar fi mersul la cumparaturi.

Ma bucur sa constat ca, în ciuda conditiilor mai dificile, campania electorala a fost totusi una activa. Acest lucru este un castig pentru democratia noastra. Am remarcat multe proiecte electorale bune si salut efortul candidatilor de a veni în întampinarea romanilor prin cat mai multe mijloace posibile de comunicare.

Am vazut însa si cum unii competitori recurg la obisnuitele lor tactici retrograde.

Sunt politicieni care înca mai cred ca oamenii pot fi mintiti, în timp ce bugetele locale sunt risipite, iar comunitatile stagneaza în subdezvoltare. Ba, mai mult, aceiasi politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în Parlament înca pentru a promova tot felul de legi electoraliste si populiste, stiind foarte bine ca sunt inaplicabile în aceasta perioada de criza sanitara majora, în care bugetul de stat este deja pus sub mare presiune. Iresponsabilitatea PSD risca sa arunce Romania într-o criza prelungita si sa condamne generatii întregi sa plateasca aceste costuri imense.

Acest mod cinic de a face politica este de domeniul trecutului. Romania trebuie sa progreseze, iar votul este cel mai important instrument pentru a impune o directie noua, pozitiva.

Avem multe modele de administratii locale de succes, de comunitati care în patru sau opt ani au cunoscut transformari majore în bine. Dupa cum avem si exemple unde administratiile locale au esuat lamentabil în a garanta pana si accesul cetatenilor la utilitatile de baza.

De aceea, va încurajez, dragi romani, mergeti la vot în numar cat mai mare si alegeti-i pe cei care pot sa faca ceva pentru dezvoltarea orasului sau a comunei în care traiti!”