Lugojul intra sub incidenta unui cod portocaliu. Apelul politistilor pentru soferi

21 Iulie 2022
Lugoj Info.ro -Lugojul intra sub incidenta unui cod portocaliu

Lugojul a intrat de joi sub incidenta unui cod galben de canicula, iar situatia se inrautateste de vineri cand municipiul nostru se va afla timp de trei zile in cod portocaliu.

service-lugoj

Politistii atrag atentia asupra faptului ca în aceasta perioada, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime vor fi în general între 35 si 40 de grade, motiv pentru care conducatorilor de autovehicule li se recomanda:

-   sa foloseasca sistemele de climatizare;

-   sa se asigure ca presiunea din pneuri este cea recomandata pentru sezonul cald;

-   sa evite pe cat posibil calatoriile în jurul pranzului, în special persoanele în varsta;

-   sa nu conduca daca sunt obositi. Oboseala este considerata de catre specialisti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întampla, de regula, pe drumurile publice, mai ales la sfarsit de saptamana;     

-   sa nu conduca dupa ce au consumat bauturi alcoolice, acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizand producerea accidentelor;

-   sa nu vorbeasca la telefon în timpul mersului, fara a folosi dispozitivele speciale “maini libere”. Temperatura ridicata din habitaclul masinii va accentua starea de oboseala ce se manifesta la început prin întarzierea reactiilor, dificultate în concentrare, cascatul repetat, clipirea foarte deasa si se termina cu adormirea la volan.

De asemenea, trebuie tratate cu toata atentia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultati neasteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplacute.          

Se recomanda persoanelor cu probleme cardiace sau de alta natura medicala menite a împiedica conducerea autovehiculelor în conditii de siguranta sa evite pe cat posibil deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar daca este imperios necesar deplasarea, sa aiba un însotitor în autovehicul. Politistii solicita conducatorilor de autovehicule sa circule cu atentie, calm si sa dea dovada de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmari nedorite.