Sfaturi pentru a alege lampa potrivită pentru nevoile dumneavostră

06 Mai 2022
Lugoj Info.ro -Sfaturi pentru a alege lampa potrivită pentru nevoile dumneavostră

Decorarea casei sau a apartamentului dvs. este incitantă, dar poate fi și o provocare.

Sunt atât de multe decizii de luat: stilul de design, culoarea și prețul pentru orice, de la mobilier, covoare și accente până la iluminat. Alegerea unei veioze sau a unei lămpi este un pas important în crearea unei case frumoase și locuibile. Dar, ce veioze sau lămpi ar trebui să cumpărați? Există atât de multe opțiuni. Acest ghid a fost creat pentru a vă ajuta să navigați prin alegeri și pentru a vă oferi o perspectivă asupra lucrurilor la care trebuie să vă gândiți în legătură cu factorii importanți.

O modalitate de a raționaliza numărul de opțiuni este de a determina funcția și forma lămpii dvs. De ce fel de iluminare aveți nevoie? Va sta pe podea sau pe o masă, sau va fi montată pe perete? Intenționați să o folosiți doar în interior sau va trebui să luați în considerare și lămpi de exterior rezistente la intemperii. Odată ce aveți răspunsuri la aceste întrebări, alegerea lămpii potrivite va fi mai ușoară.

Cinci tipuri de bază de iluminat

  • Iluminarea naturală - Aceasta este lumina care apare în mod natural într-un spațiu în timpul orelor de zi. Aceasta poate avea un efect mental și emoțional pozitiv prin îmbunătățirea atitudinii și reducerea stresului. De asemenea, dezvăluie cele mai adevărate culori.
  • Iluminarea ambientală - Această formă de iluminat este adesea denumită „iluminat general" și este menită să asigure o iluminare generală uniformă într-o încăpere. În mod obișnuit, este ceea ce ne gândim atunci când apăsăm un întrerupător de lumină când intrăm într-un spațiu. Luminile ambientale sunt adesea corpuri de iluminat de tavan sau aplice, dar pot fi și veioze sau lămpi de perete.
  • Iluminatul de sarcină - Acest tip de iluminat poate fi considerat ca fiind iluminarea specifică desfășurării unei anumite activități. De exemplu, cititul într-o cameră de zi, efectuarea de hârtii într-un birou acasă sau pregătirea mâncării deasupra unui blat de bucătărie sunt activități care beneficiază de o luminozitate suplimentară prin intermediul iluminatului de sarcină.
  • Iluminatul de accent (cunoscut și ca iluminat focal) - Acest tip de lumină creează o atmosferă sau este folosit pentru a atrage atenția asupra unui anumit obiect sau aspect al arhitecturii sau peisajului casei dumneavoastră. Poate că aveți o anumită piesă de sculptură sau o lucrare de artă pe care doriți să o evidențiați. Poate că este vorba de un dulap de porțelan antic sau de un bonsai din grădina Zen. Unele corpuri de iluminat de pe Emag concentrează cu precizie lumina asupra a ceea ce doriți să celebrați vizual în interior sau în exterior. Alte lumini de accent stabilesc atmosfera și tonul cu culori calde sau reci, în funcție de ambianța pe care doriți să o creați.
  • Iluminatul decorativ - Acest iluminat are scopuri pur estetice. Gândiți-vă la el ca la o bijuterie pentru arhitectură - iluminat ornamental pentru a atrage atenția și a reflecta stilul personal sau bogăția. De obicei, aceste lumini nu emit bine lumina, ci pur și simplu contribuie la iluminarea generală într-un mod minor.

Majoritatea încăperilor necesită o combinație a celor tipuri de iluminat. Există întotdeauna nevoia de a se deplasa cu ușurință. De obicei, există o anumită activitate care se desfășoară în mod obișnuit în cameră. În cele din urmă, majoritatea încăperilor necesită o anumită stare de spirit sau conțin un accent decorativ pe care doriți să îl scoateți în evidență. O bibliotecă, de exemplu, are nevoie de lumină ambientală pentru a vă permite să vă plimbați liber între mese și biblioteci. De asemenea, are nevoie de un iluminat de lucru pentru a citi cărțile și de un iluminat de accent pentru a vă pune în evidență gravura.

Stratificarea adecvată asigură că lumina este echilibrată și că nu există umbre nedorite și o strălucire minimă. Atunci când planificați straturile de iluminat, este de obicei o idee bună să începeți cu cele generale și să treceți la cele specifice. Cu toate acestea, ar trebui să prioritizați iluminatul în funcție de scopul specific al spațiului și să vă adaptați după cum este necesar.

Odată ce ați stabilit unde va fi amplasată lampa și cum va fi folosită, aveți încă multe opțiuni din care puteți alege. Există, în esență, trei categorii principale de lămpi: veioze, lămpi de podea și lămpi de perete.

O veioză este o lampă de dimensiuni medii. Acestea sunt cele mai comune lămpi portabile folosite în prezent în case. În funcție de locul în care sunt amplasate, lămpile de masă pot îmbunătăți performanța activității sau pur și simplu pot îmbunătăți ambianța unei încăperi. Veiozele moderne din această varietate pot include încărcare USB pentru dispozitive electronice mici.