INCHIRIERE HALE LUGOJ
DPH PARQUET - ANGAJARI

Modificarea legii a fost respinsa. Autoturismele firmelor care asigura paza autostrazilor nu au voie pe banda de urgenta

04 Mai 2022
Lugoj Info.ro - Autoturismele firmelor care asigura paza autostrazilor nu au voie pe banda de urgenta

Guvernul Romaniei a respins solicitarea de modificare a art.32 alin.(2) lit.c) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Modificarea a fost initiata de deputatul PSD Alfred-Robert Simonis împreuna cu un grup de parlamentari PSD. Parlamentarii doreau autorizarea utilizarii de catre autovehiculelor care asigura paza patrimoniului autostrazilor a benzii de urgenta, dar si sa foloseasca semnalele speciale de avertizare luminoase de culoare galbena, astfel încat acestea sa poate fi observate de toti participantii la trafic. Reprezentantii Guvernului sustin ca atat stationarea pe banda de urgenta, cat si folosirea luminilor galbene sunt clar definite in regulile internationale.

"Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, prin intermediul partenerilor din cadrul Organizatiei Politiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), a realizat o consultare informala referitoare la asigurarea pazei patrimoniului autostrazilor, modul de reglementare si reflectare a acestui aspect de interes, în legislatiile statelor membre. Din informarile partenerilor din Austria, Cipru, Serbia, Malta, Slovenia, Letonia, Germania, Cehia, Italia, Finlanda, Turcia, Elvetia, Croatia, Estonia si Lituania a rezultat ca, în statele mentionate, paza patrimoniului autostrazilor nu se asigura prin operatori economici care sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase. Singurul stat european, dintre cele care au raspuns solicitarii, în care asigurarea pazei patrimoniului autostrazilor se realizeaza prin intermediul unor societati comerciale este Belgia, însa, în aceasta situatie, autovehiculele folosite nu detin beneficiul utilizarii semnalelor speciale de avertizare luminoase si nici nu pot încalca regulile de circulatie aferente respectivului tronson de drum. Astfel, în ceea ce priveste modalitatea de asigurare a pazei patrimoniului autostrazilor, pot constitui solutii viabile patrularea, pe banda de circulatie, cu respectarea limitelor de viteza instituite pe autostrazi, utilizarea unor sisteme/mijloace de supraveghere video sau utilizarea drumului de exploatare al autostrazii, acolo unde acesta exista", se arata in punctul de vedere al Guvernului. Avand in vedere ca initiativa legislativa a fost respinsa, masinile firmelor de paza nu au voie sa foloseasca banda de urgenta. In urma cu cateva luni, doua masini ale firmelor de paza au fost implicate in accidente grave care au avut loc pe autostrada Lugoj – Nadlac, in conditiile in care autoturismele agentilor patrulau pe banda de urgenta.