Conditii noi de intrare in Franta. Ce obligatii au cetatenii romani nevaccinati

12 Octombrie 2021
Lugoj Info.ro- Conditii noi de intrare in Franta

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca autoritatile franceze au revizuit conditiile de intrare în Republica Franceza, în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, potrivit informatiilor comunicate public de autoritatile franceze, începand cu data de 11 octombrie 2021, a fost redusa la 24 de ore durata valabilitatii testelor PCR sau antigen care trebuie prezentate de catre persoanele nevaccinate care sosesc în Republica Franceza din Romania.

Persoanele nevaccinate care sosesc în Republica Franceza din Romania trebuie sa prezinte unul din urmatoarele doua documente:

  • un test PCR sau antigen negativ pentru COVID-19, efectuat cu maximum 24 de ore înainte de plecare;
  • un certificat care sa ateste trecerea prin boala – infectarea anterioara cu virusul SARS-CoV-2 într-o perioada cuprinsa între 11 zile si maximum 6 luni anterior intrarii pe teritoriul Republicii Franceze.

Copiii cu varsta de pana la 12 ani sunt în continuare exceptati de la aceasta masura.

MAE aminteste ca, potrivit masurilor adoptate de autoritatile franceze, persoanele vaccinate cu schema completa (cu un vaccin autorizat de catre Uniunea Europeana) si care au varsta de peste 12 ani, nu trebuie sa prezinte un test negativ pentru COVID–19. Dovada imunizarii este valabila daca au trecut cel putin 7 zile de la a doua doza cu vaccinurile care se fac în doza dubla (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield), 28 de zile de la doza pentru vaccinul în doza unica Janssen (Johnson & Johnson) si 7 zile de la doza efectuata în cazul persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 si pentru care, în Republica Franceza, este necesara o singura doza.

Totodata, autoritatile franceze au comunicat ca sunt acceptate drept certificate doveditoare ale vaccinarii, trecerii prin boala sau rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen, doar certificatele care contin un cod QR si care sunt redactate în limba statului în care au fost emise si în limba engleza.

De asemenea, MAE reaminteste ca toate persoanele (inclusiv copiii) care calatoresc în Republica Franceza trebuie sa prezinte companiei de transport sau la trecerea frontierei o declaratie pe proprie raspundere, prin care atesta ca nu prezinta simptome specifice COVID-19 si nu au cunostinta sa fi fost contact al unui caz confirmat. Declaratia poate fi descarcata de pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.

MAE recomanda cetatenilor romani sa se informeze anterior deplasarii în Republica Franceza si sa consulte paginile de internet ale Ministerului Europei si Afacerilor Externe francez: https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19, Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage, Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/node/51912 si Ambasadei Romaniei la Paris: http://paris.mae.ro/.

Cetatenii romani care doresc sa se deplaseze sau se afla pe teritoriul Republicii Franceze pot solicita informatii consulare la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Paris: +33147052966, +33147052755, +33(0)145503997 si +33(0)1470510 40, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center în regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie urmatoarele telefoane de permanenta: misiunea diplomatica a Romaniei în Republica Franceza: +33680713729, Consulatul General al Romaniei la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al Romaniei la Lyon: +33643627736 si Consulatul General al Romaniei la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în functie de zona în care se afla.